Fredrik Bekken

«Når pandemien er over, skal vi ta tilbake garderobekulturen»

Tekst og tittelfoto: Johan Remmen

Fredrik Bekken er en av Drammens mest meritterte idrettsutøvere. Han ble juniorverdensmester som 18 åring, og som senior har han fem NM-gull samt to World Cup seire og en sølvmedalje i OL sammen med Olaf Tufte. Hans hjerte banker for Drammen, og han har aldri vurdert noen annen klubb. 20 år etter at han la opp som idrettsutøver ble han leder for Drammen Roklubb. 

  • «Jeg begynte å ro i 1989, da jeg var 14 år. Faren min var medlem i roklubben, så det var helt naturlig for meg å prøve roing. Greta Torgersen var den første treneren min, og jeg likte veldig godt å trene. Det var gøy at vi fikk egen nøkkel til roklubben, og at vi kunne komme og trene så mye vi ville. Jeg ble trigget av at vi hadde så stor frihet, og at alt var opp til meg.

Fredrik var treningsvillig, og resultatene kom tidlig. Med bakgrunn fra turn og håndball var han i god form da han begynte å ro, og allerede første sesong vant han sin første regatta.  

  • «Jeg husker det løpet veldig godt. Det var i Kongsvinger i 1989, jeg rodde en grønn singelsculler, og tiden var 4:06 på 1000 meter. Jeg var helt i ekstase over seieren. Selv om jeg har rodd både OL og VM senere, husker jeg løpet i Kongsvinger som en stor opplevelse».
Juniornorgesmester Fredrik Bekken 1991 (foto: Privat)

Det var et høyt juniornivå i Drammen roklubb da Fredrik begynte. Året før hadde dobbeltfireren blitt norgesmestre, med roerne Espen og Trond Bergeli, Jørn Inge Throndsen og Johannes Christensen. For den ferske 14 åringen var det mye inspirasjon å hente i garderobemiljøet.

  • «Noe av det jeg likte aller best var garderobekulturen og det sosiale samholdet. Jeg oppholdt meg mye på roklubben, både for trening og fritid. Etter skolen gikk jeg rett til roklubben, og satt ofte der og gjorde lekser når jeg ikke trente. Kameratskapet og samholdet var helt uvurderlig, og samtidig utfordret vi hverandre med kniving om resultater.»

Etter bare to år i Drammen Roklubb ble Fredrik junior-norgesmester, og kom med på juniorlandslaget. Sammen med Sigurd Hadler Olsen fra Fana ble det sølv i dobbeltsculler på Junior-VM i 1991.

  • «På landslaget hadde vi Tore Øvrebø som trener. Han er toppidrettssjef i dag, men dette var hans første trenerjobb. I Drammen roklubb hadde vi Arne Bergodd som trener. Alt vi gjorde på denne tiden bygget opp mot junior-VM som skulle arrangeres i Norge 1993».
Juniorverdensmester Fredrik Bekken 1993 (foto: privat)

Junior-VM ble ett av høydepunktene i Fredriks karriere. Der rodde han singelsculler og ble juniorverdensmester på hjemmebane.   

  • «Etter gull i junior-VM ble jeg tatt opp på seniorlandslaget. Stian Kjennevold og jeg begynte å ro dobbelfirer sammen med Rolv Thorsen og Lars Bjønnes. Stian og jeg var vel 18-19 år gamle, mens Rolf og Lars var 10-12 år eldre enn oss. Dette var store stjerner som allerede var verdensmestre. Vi hadde store forventninger til VM i Finland 1995, men endte på en 13. plass.

I årene som fulgte ble Fredrik norgesmester som singelroer hele fem ganger. I 1996 tok han en 6. plass i OL i Atlanta, og året etter en andreplass sammenlagt i World Cup. Som landets klart beste singelroer kunne Fredrik nærmest velge fritt hvem han ville ha med i dobbelsculler. Det var flere kandidater som konkurrerte om plassen, men valget falt på den ett år yngre Olaf Tufte fra Horten.

Dobbeltsculleren med Tufte/Bekken ble en stor suksess. De vant World Cup sammenlagt både i 1999 og 2000, og tiden de hadde i VM står fortsatt som norsk rekord. Under OL i Sydney 2000 tok de sølvmedalje. Etter Sydney-OL valgte Fredrik å legge opp som toppidrettsutøver.

  • «Jeg var bare 25 år og kunne sikkert holdt på mye lenger, men motivasjonen var ikke på topp. Jeg gjorde det bra på testene, men under en høydesamling i Sør-Afrika gikk jeg på en smell. Jeg ble overtrent og valgte å legge opp. I stedet begynte jeg å studere fysioterapi».

Under studiene var Fredrik trener for dobbeltsculleren Simonsen/Adamsen, som senere deltok i OL. Som fysioterapeut jobbet han for friidrettslandslaget, og under OL i Vancouver 2010 var han med hopplandslaget som fysioterapeut. I dag driver han egen fysikalsk klinikk i Drammen, der kneskader har blitt hans spesialitet. Medlemskapet i Drammen Roklubb har han beholdt hele tiden.

  • «Drammen Roklubb har alltid vært klubben min. Selv om jeg har samarbeidet med roere fra andre klubber har det aldri vært aktuelt å representere andre klubber enn Drammen. Jeg har hatt mange verv i klubben, og siden 2020 har jeg vært leder. Jeg trives godt med den oppgaven, og det er mange ressurssterke folk her som gjør jobben lettere».

Omtrent samtidig som Fredrik Bekken ble leder av Drammen Roklubb traff pandemien Norge, og det ble en spesiell tid for klubbens nyvalgte leder.

  • «Garderobekulturen er jo det som hele tiden har drevet meg, og som jeg likte så godt.  Da er det jo litt trasig når både garderobe og treningsrom er stengt for medlemmene. Når klubben åpner igjen, skal vi bruke mye tid og ressurser på å samles mer, så alle får en følelse av fellesskap og samhold. Det er det jeg brenner for å få til».

Drammen Roklubb har et aktivt mastermiljø. Får vi snart se deg i disse konkurransene?

  • «Det spørsmålet har jeg fått mange ganger, men det er nok ikke så aktuelt. Nå trives jeg med å gå på ski, gå turer i skogen og være sammen med familien. Mitt bidrag må heller bli å hjelpe til så dagens unge kan få oppleve det samme som jeg gjorde».
Fredrik Bekken og Olaf Tufte tar sølv i OL i Sydney 2000. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB.

Navn: Fredrik Bekken
Alder: 46 år
Bosted: Nybyen, Drammen
Funksjon: Leder Drammen Roklubb

Flere intervjuer: https://www.drammenroklubb.no/klubbprofiler/